Plan in het voorjaar je gevelrenovatie
Rijd eens door een nieuwbouwwijk waar je tien jaar geleden voor het laatst was en waar je toen foto’s hebt genomen. Neem opnieuw een aantal foto’s en vergelijk de gebouwen van toen met die van nu. Je ziet dezelfde gebouwen, maar je merkt ook dat de tijd grip op ze heeft gekregen. Net als wij krijgen ook gebouwen duidelijke ouderdomsverschijnselen. Dat is ook logisch. We hebben een gematigd zeeklimaat met veel zon, maar ook veel vochtige lucht, dat soms aanleiding geeft tot slagregens. In de winter wil het bij ons regelmatig vriezen, ook al neemt de kans op de Elfstedentocht elk decennium meer af. De invloed van industrie en het verkeer op de kwaliteit van onze muren is ook niet te ontkennen. Daarnaast zijn er ook schimmels, klimplanten en mossen die op de muren en in de voegen van je huis groeien. Dus is het tijd om je te verdiepen in gevelrenovatie.
Een gevelrenovatie houdt je huis langer in topconditie
Door weersinvloeden, groei van algen en aantasting door chemicaliën in de atmosfeer kunnen gevels na verloop van tijd een grauw en enigszins somber doorleefd uiterlijk krijgen. Het grootste gevaar ligt echter in het voegwerk. Aangetast voegwerk kan gaan brokkelen. Dit ziet er niet alleen onverzorgd uit, maar vergroot de kans op vochtdoorslag en zelfs lekkages in je woning. Door je muren een goede gevelrenovatie te geven, krijgt je gevel weer een fris uiterlijk en kun je kleine beschadigingen en zwakke plekken repareren. Dan is het natuurlijk wel de vraag of je dit alles zelf kunt doen en wanneer de beste periode van het jaar is om deze klus aan te pakken.
Gevelrenovatie – zelf doen of uitbesteden?
Mensen die van nature handig zijn en veel tijd steken in doe-het-zelven, kunnen veel voorwerk zelf verrichten. Als je je gevel regelmatig schoonhoudt met een borstel en niet-agressief sop, kun je veel problemen voor zijn. Het verwijderen van algen en mos kan met dezelfde reinigingsmiddelen die je ook gebruikt om je terras en je stoeptegels te onderhouden. Veel huishoudens hebben tegenwoordig de beschikking over een hogedrukspuit of huren hem voor een gering bedrag. Een hogedrukspuit heeft echter één belangrijk nadeel: heb je al beschadigde voegen, dan kan een hogedrukspuit deze beschadigingen nog erger maken. Heeft je huis meerdere verdiepingen, dan is het maar de vraag of je je eigen gevel op een veilige en verantwoorde manier zelf kunt reinigen. Wat gebeurt er als je gevelrenovatie uitbesteedt?
Gevelrenovatie uitbesteden
Wil je zelf je gevel reinigen of gevelrenovatie uitbesteden, plan dan alles in het vroege voorjaar. In de late lente tot de vroege herfst zit je vaker buiten en wil je genieten van een schone gevel. De grootste bedreigingen voor je gevel, zoals vocht door regen en vorstperiodes, zijn dan net achter de rug. Wil je professioneel bedrijf inschakelen, dan kun je ook het beste vroeg in het voorjaar je afspraken maken. Dan loop je de grootste kans dat de agenda van je gevelrenovatiebedrijf nog voldoende beschikbare dagen heeft. Als je gevelrenovatie eenmaal achter de rug is, is je gevel niet alleen weer volledig schoon en zijn de voegen, voor zover nodig, weer hersteld. Je muren zijn ook geïmpregneerd, waardoor ze ook beter beschermd zijn tegen alle mogelijke invloeden.